Wednesday, December 30, 2009

Klik untuk dapat duit !!!!!!!!!!!!!

Pantun Ihsan dari Syamsun @ Pakbelang YahooGroup :TQ!
Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang - bayang,
Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri tanpa roh malam & siang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Kerja dah best keluarga pun dah senang,
Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,
Takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang.....

Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,
Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,
Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Main bola aku sanggup sampai petang,
Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,
Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang...?

Apasal la aku malas sembahyang,
Aku kena ingat umur Kita bukannya panjang,
Pagi Kita sihat petang boleh kejang,
Nanti dalam kubur kena balun sorang - sorang....

Apasal la aku malas sembahyang,
Siksa neraka Cuba la aku bayang,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh
Halang!!!

Friday, December 18, 2009

Mari Main Kalkulator

1. Daripada 27 juta rakyat Mesia, berapa ramai orang sempat baca doa akhir tahun dan awal tahun?

Andaian
1. : 60% Islam 40% Bukan Islam, jadinya tinggal 16juta 200ribu orang.

2. : Yang terlupa, tak tahu, tak sempat, tak ada buku doa, tengok bola final Mesia menang, ye ke ada kene baca doa,sibuk kerje dan lain2 dalam 40%. So berbaki lagi 9juta720ribu orang.

3. : Yang baca sahaja dan tak faham kenape nak baca, terjemahan doa tak tahu, sekadar angkat tangan aminkan doa, baca doa sambil tengok bola, adalah dalam 50% maka bakinya 4juta860ribu orang.

Kesimpulan : Jadinya lebih kurang 20% sahaja orang di Malaysia meraikan tahun baru Islam yang ke berapa hijrah ntah ni.. 1423? 1432? 1431 Hijrah laaa.

Tapi bila 1 Januari 2010 atau 01.01.10 nanti, konpem ramai giler tunggu. samada nak gi konset, nak gi funfair, nak tengok bunga api, nak pi makan2, nak declare dengan awek, nak pasang azam baru, nak habihkan bonus 5 ratus, nak segala macam nak. tapi yang tahun baru Hijrah ni sepi je.

Tu pun naseb bek ade bubur asyura, ingat jugak korang kat tahun baru ni.

Ramai juga yang tak sedar bahawa pada last day Zulhijjah ni, buku catatan amal akan diangkat ke langit, Dan malaikat akan menggantikan dengan buku amalan yang baru.

Jadi sepatutnya, masa malam tahun baru kalendar Islam ataupun Gregorian ni, kita kene wat kira2 macam ni :-> Berapa peratus dah kita capai pada 1430 hijrah sekurang2nya untuk perkara berikut

a) amalan sehari semalam
: solat 5 waktu, semayang tahajjud 2 rakaat, ( isikan peratus di sini)

b) amalan seminggu
: puasa Isnin Khamis, hubungi orang tua, solat berjemaah di masjid, ( isikan peratus di sini)

c) amalan sebulan
: khatam 1 juzu Quran, ( isikan peratus di sini)

d)amalan setahun
: membayar zakat, hasilkan amal jariah yang berpanjangan, ( isikan peratus di sini)

e)amalan seumur hidup sekali
: solat tasbih, pergi haji, baca terjemahan quran, ( isikan peratus di sini)

Allah didahulukan, Islam diutamakan.

Monday, December 7, 2009

master Ji in the Haus

Aku dalam petikan ini adalah kawan kepada kawan kepada aku punya kawan yang punya blog ni.

1. Aku rasa macam-macam sekarang ni. Dari rasa lapar sebab makan nasik berkuah kari cair bungkus kat kedai tadi, sampai la ke cemas nak sambung belajo.

2. Aku rasa RAM DDR786 (sekarang PC baru DDR3) dalam pale aku ni tengah memuatkan macam2 faktor dan usul dan mahsul dan tahyul dan kapsul untuk aku buat satu keputusan.

3. Ceritanye ialah nak sambung master. (degree tu ijazah sarjana muda, master tu ijazah sarjana)

4. Sekarang ni kat institusi akademik kat sini dah mule nak implement higher education as career path matrix. sesape ada master akan berada dalam arus perdana manakala yang ada doctorate (phd iaitu dokter pelasapah) akan jadi towkey gred 52 (dengar2nya gitu).

5. So, apa masalahnya?

6. Takde masalah pun. Aku bercadang nak amik by research. Master by research in engineering. Wohaaaaa wallau weh! Takde nak masuk2 kelas, amik exam. dah takde dah. Ni master secara penyelidikan sendirian berhad.

7. Nak buat tajuk ape? Antara yang mungkin terlintas ialah .....
-> Pembangunan microstrip berasaskan frekuensi 8GHz bagi tujuan penghantaran data secara bebas bagi ruang bebas di bawah pengaruh hujan dan pencemaran elektromagnetik.

-> Applikasi foton bagi pengimejan resonan untuk tujuan rangkaian neural di fiber optik berasaskan bahan kuarza di atas stratosfera.

8. If sekarang tak buat master, nanti masa yang ada akan terbuang begitu sahaja. 3 tahun berlalu, nasib si luncai masih dengan labunya yang dah busuk. patutnya si luncai dah jadi tokey perusahaan pengklonan genetik labu. tak gitu?

9. Jadinya dengan kekaratan otak yang mula nak menebal, terpaksalah aku kikis semula, masukkan input2 baru. Mesti berfikir secara true researcher. bukan cakap ikut hati.

10. Satu pesan dari Sifu aku, dia kata, Kalau nak dapat sesuatu, pasti akan dikorbankan sesuatu. Cuma jangan sampai agama tu dikorbankan seperti tinggal semayang terutamanya.

Maklumlah dah bizi sekarang ni.. Amik master..

Saturday, December 5, 2009

Bonus 2009

1. Hujung tahun 2009. Bagi para pekerja swasta mesti tengah congak2 ade ke takde bonus tahun ni... Dapat sebulan gaji pun jadilah.

2. Buat pekerja gomen, toksahlah dok mimpi. Bonus hanya tinggal susu soya Bonus sahaja.

3. Aku baru je teringat pasal mi segera. Takde kene mengena dengan bonus pun.

4. Kat negara kita ada macam2 jenis mi segera. Dari Mi Maggi sepanjang zaman, pastu mi Cintan, pastu mee Mamee, pastu Indomie Mi Goreng, Mi Pama, Mi Rusky dan terbaru Mi Sedaap.





5. Sebelum mee segera kat atas ni memasuki ruang tekak korang, cuba pause kejap.

6. Macam mana mee ni boleh jadi sedap sangat? Macam mana mee ni bole tahan bertahun2?

7. Sebagai pengguna, korang tentu pernah dengar pasal mee yang disalut dengan wax sebelum dipacking. Tujuannya supaya mee tahan lama. Dan bila korang makan mee tu, 3 hari baru badan korang boleh keluarkan wax tu semula.

8. Tapi, lagi baik korang check tanda halal pada mee segera yang pelbagai jenama korang makan. Ada Halal Jakim? Ni asal ada bende yang diiklan kat TV, kita semua dah anggap makanan ni dah Halal.

9. So, marilah kita beramai2 pilih sijil halal mana yang nak dipakai..............






Apo nak buek?

1. Apa halatuju setiap manusia ni? Masing-masing mesti ada impian yang nak diusahakan.

2. Ada orang berusaha bermati-matian demi untuk beri kehidupan pada orang lain. Jarang2 sekali dia fikirkan dirinya sendiri sebagai keutamaan.

3. Ada orang pula mensasarkan sesuatu yang sangat besar agar hasilnya dapat menebus kekurangan sebelum ini. Tetapi impian yang terlalu besar itu tak mampu dicapai melainkan berusaha yang kecil2 dahulu.

4. Ada pula yang berusaha untuk diri sendiri dan terlupa orang lain yang perlu perhatian dan sedikit bantuan.

5. Semua orang disibukkan dengan pelbagai perkara setiap hari tetapi terlupa untuk merenung apa perkara yang benar-benar penting.

6. Jadinya, korang kat kategori mana? Kat nombor 2, 3 atau 4?

Friday, December 4, 2009

Citer Nurkasih

1. Secara jujur, aku tak tengok citer ni. Seriously, aku hanya tengok beberapa babak je.

2. Ntah la, masa sume orang tengok kat TV3, tengok online, aku tak tengok.

3. Masa cerita ni diulang pun aku tak tengok.

4. Apasal ek?

5. Aku akui bila semua orang kata cerita ni best, bagus. Bagus la tu kot.

6. Tapi pada aku, biarpun datang 100 citer macam ni, orang Melayu Islam Malaysia pun tetap macam hari ni juga. Apatah lagi para pelakonnya. Mengahayati watak Islam dengan sangat baik, tapi penghayatan tu disangkut kat almari lepas habis shooting.

7. Macam tipu jer. Ye ye oo je berlakon. Tapi datang Anugerah Skrin, takde pun kekalkan macam dalam drama.

8. Sebab tu lagi baik aku pi tengok CSI. Dapat gak belajar pasal sains. Mmm ye la tuuuuuuu.

Masa Dah Takde!!!!!

1. Masa sekolah rendah dulu, selalu cikgu cakap "Masa Itu Emas".

2. Kat dinding kelas pun ada tampal tulisan "Masa Itu Emas".

3. Pendek kata, perkataan ni antara perkataan paling femes kat sekolah selain perkataan seperti "Bila nak rehat?", "Aku tak suka cikgu disiplin", "Balik sekolah ni nak beli jajan" dan lain-lain lagi.

4. Tapi bila umur dah suku abad macam ni, aku jadi cemas pulak. Pada aku "Masa Bukan Lagi Emas, tapi Masa Dah Takde!".

5. Cuba korang understand perasaan aku. Hari ni hari Jumaat, dan aku baru je rasa Jumaat minggu lepas baru berlalu macam semalam je. Dan pada hari Jumaat lepas, aku pun berperasaan macam ni. Dan perasaan ni dah berkali-kali Jumaat dah aku rasa.

6. Cemas sungguh weh. Masa dah takde dah! Kalo korang sume perasan la, kita dah kat ujung tahun ni. Bulan doblas dah weh.

7. Adakah putaran bumi ni menjadi semakin laju? Yang membuat matahari naik turun dengan cepat?

8. Ataupun aku terkhayal dengan bende2 yang tak berapa penting dalam hidup?

9. Contohnye, 15 tahun dulu mana ada Facebook, Myspace, Youtube, Gmail, Astro, Henpon. Kita semua hidup tenang je. Bole buat macam2 akrtiviti kat tepi rumah, luar rumah. Kita lebih hidup normal masa tu.

10. Tapi sekarang ni dengan adanya mende2 kat atas nu, kita akan buang2 masa atau terleka at least 3-4 jam sehari. (termasuk masa untuk blogging). Betul2 penting ke nak main Facebook cari kawan? Penting ke nak surf tengok video2 yang kelako kat Youtube? Tak boring ke belek2 henpon yang kita dah berkepit hampir 18 jam sehari?

11. Masa kecik-kecik aku pegi tepi2 rumah cari spider kat pokok bunga raya. Pastu pegi buat khemah kecik kat celah2 pokok bunga depan umah. Pastu bila tiba air pasang, aku gi mandi. Umah aku kat sempadan kawasan air pasang dulu. Ada gabus besar, buat jadi sampan.

12. Petang2 lak, pegi kawasan kebun getah. Cari buah getah. Pastu gosok2 sampai panas, tekap kat kawan. Haa amik kau! hahaha. Ish banyak lagi la aktiviti.

13. Tapi sekarang ni, celik2 mata je tengok henpon. Tiap2 seploh menit, mesti nak pegang henpon. Pastu nak surf internet, walhal malam tadi baru je surf check emel. Bukannya kita kerja SOHO. Bukannya kerja dari rumah.

14. Kesimpulannya, kalau korang rasa macam apa yang aku rasa, means perasaan aku ni betul. Masa dah semakin pantas, sampai tak sedar masa tu dah berlalu. Last2, kita akan cakap, Masa Dah Takde!

Friday, November 27, 2009

pagi aidiladha

Selamat datang ke Masjid Taman Rinting, Johor Bahru.
Ni sewaktu melapah daging bawah khemah
17 ekor lembu. Group 1, 116 kilo daging tu...







Majlis Qurban kat Johor Bahru.

Friday, November 13, 2009

Bonus, 30% dan 50 juta

Salam. Selamat berhujung minggu.

1. Petang tadi aku baca la Harian Metro, masa petang2 sambil minum Nes O Ais.

2. Ada 3 berita yang memang aku tertarik nak ulas dan bagi pendapat.

Satu : Kerajaan muktamad takde bagi bonus yang Cuepacs tuntut untuk kakitangan awam.

Pendapat aku : Ni petanda ekonomi belum pulih tetapi banyak duit rakyat terbazir adalah kerana penyelewengan seperti yang Ketua Audit Negara umumkan. Ntah ada ke tidak tindakan diambil. Stadium RM300 juta yang runtuh pun senyap jek.... Selain tu, duit rakyat terbazir kerana konsesi tol dan perjanjian dengan IPP yang ntah bila nak disemak semula.

Bonus ni bukan wajib, so sama2 la kita bersyukur dengan gaji yang ada.

Dua : Cukai sebanyak 30% dari pendapatan para JUSA dimansuhkan.

Pendapat aku : Wow! Ape relevannye orang yang dah sedia kaya ni dikenselkan cukainye? Membe kat swasta yang gaji ala2 level JUSA ni pun kene cukai 30% gak. Tak paham la ape sebab dikala rakyat mintak bonus tapi tak bagi, cukai JUSA dikenselkan. Nak amik ati para JUSA ke? Tak le.. nak bagi JUSA ni spend duit yang ada, baru la ada lebih banyak RM akan bergerak dalam negara.

JUSA ni Jawatan Utama Sektor Awam. Level selepas 17, 22, 27, 29, 32, 41, 48, 52, 54 baru JUSA C, JUSA B dan JUSA A. Pastu baru Turus 3, Turus 2, Turus 1. Turus 1 tu Ketua Setiausaha Negara.

Tiga : Media Prima Berhad menawarkan untuk pengambilalihan 57% saham pemilikan New Straits Times Press. Sekarang, MPB dah kuasai 43% saham NSTP. NSTP ditawarkan 1 waran saham MPB bagi setiap 5 saham yang NSTP jual kat MPB. 50 juta waran ditawarkan.

Pendapat aku : MPB sebagai gergasi media elektronik dan bakal gergasi media cetak. TV 3, 7, 8 dan 9. Radio HotFm, FlyFm. Yang menjadi musykil, adakah sah tawaran 1 waran MPB bagi setiap 5 saham NSTP?

Pada aku, waran ni ibarat peluang yang ditawarkan untuk memiliki saham. Belum milik pun, just waran sahaja (macam tawaran istimewa la).
Mana ada orang buat camni, "Aku nak beli 5 kambing hang dan hang dapat 1 kupon untuk dapat peluang beli 1 botol sirap aku buat".

So, sape2 ada pendapat untuk memperbetulkan "salah tanggapan" ni, bagilah respon yek.

Adios, Malaysia Boleh !

Thursday, November 12, 2009

Memang sah Ting Tong !

Ingat tak ari tu aku ada post pasal bawak 5 bende pegi kelas ? -> bawak otak
Hari ni ade cite lawak lagi satu.

So hari ni ada lecture tentang subjek Penjanaan Tenaga Elektrik.

Masa nak mulakan kuliah, membe ni pun test basic knowledge student dia.

"Di Malaysia , ada penjana tenaga berasaskan hidro, diesel, arang batu, gas dan solar"

"Okeh Ina (konon2 nama student), sebutkan kat mana kita jumpe Stesen Janakuasa Hidro?"

*
*
*
*
*
*
*
*


So, si Ina ni pun jawab dengan konfiden,

"Ada dalam LAUT encik"

Pap! Membe ni pun tepuk dahi. Ape la nasib dapat student ting tong macam ni...

Saturday, November 7, 2009

Diari Penempeleng Hantu 2

sambungan dari yang lepas..

1. Student mula memenuhi depan asrama.. Oleh kerana blok laki dengan pompan ni dekat, maka ramai2 la dorang datang. Aku x selesa bila jadi perhatian. Risau kekacakan ini akan terluak sedikit demi sedikit.

2. Aku bagi signal kat Mr. M supaya kasi line clear sket. Karang antu rimau ni merasuk budak lain plak. Lagi payah nak tangkap.

3. "Perhatian! Sape2 yang tak semayang Isya' lagi, tengah period dan volunteer untuk histeria sila tuggu di sini. Rapat2 sket. Saya nak buat pemilihan sekarang!", laung Mr. M.

4. Pelan2 student beransur tapi ada yang berani nak tengok jugak. Yang tinggal dalam 10 orang. 5 orang yang mula2 tunggu aku datang , 5 lagi yang tak reti bahasa. Warden pompan tu agak2 katne? Of course belakang lelaki terkacak.. Hehe

5. Aku tertanya2 mane la ustat yang jadik warden kat asrama lelaki ni? Masjid dah lama tutup lampu, rancangan Forum Perdana pun bukan malam ni..maybe ada bisnes gathering kot..

6. Bersila aku duduk, wajah dongak ke langit, tapak tangan rapat ke lantai,
kelopak mata ditutup, bibir melafazkan,
" Aku tahu asal engkau, asal dari api hitam,
hitam pekat datang bersahabat, tujuh petala engkau dicampak,
alam ini engkau datang, dengan kalimah suci aku membuka,
melihat dirimu si syaitan laknat !!! "

7. Sekonyong-konyong aku terasa ada reiatsu yang kuat giler kat belakang tengkuk. Aku rasa macam jadi Kurosaki Ichigo berlawan dengan Zaraki Kenpachi plak. Masa aku bukak mata, memang sah! Antu rimau yang sama aku karate masa semester lepas. Dia lagi.. Alahai lahai.



8.
"Huwarghh ! Pekabo Jo?", tanya dia.

9. "Haram betul. Sape suruh ko sebut nama aku? Kan orang dah tahu sape Mr. J yang sebenar!. Nah amik kau tempeleng ni !!! Watchaaaaaa. "




Sekian tamatlah cerita Diari Penempeleng Hantu.

Wednesday, November 4, 2009

Diari Penempeleng Hantu 1


1. Malam belum larut lagi, walau gelap malam sudah lama merayap-rayap ke dada bumi..

2. Burung-burung dah lama balik ke sarang, tapi manusia masih lagi berpusu-pusu kat pasar malam. Entah pebende dicari, kan baik pegi tengok berita. Tengok Dr. Asri hensem tu.

3. Baru nak duduk rilek2, nset seken hen E72 aku pulak berbunyik. Macam takde lain time je nak kol orang. Hampes betuls lahs.

4. "Halo Mr. J (hampir nama sebenar), ni ada budak histeria lgi. Tolong tengok sat. I takuut", suara pompan yang merintih manja memohon bantuan kecemasan.

5. "Baik saya datang sekarang", aku baru nak tengok Isma berjoget sat lagi. Kacau daun betol.

6. Time hujung semester macam ni, dekat2 musim exam, ade je budak yang nak terima penyepak dari aku. Opps, antu yang kene sepak. Aku pun pakai baju semat2 sikit, buh pefium 2 3 das. Untung2, jumpa awek cun.

7. Aku tak paham betol la, kan banyak lagi orang yang alim wal alimun wal powerun untuk uninstall virus antu histeria ni. Balik2 akuu jugak yang kene panggil. Aku ni ex-engineer. Kalau nak cari Mat Bangla bancuh simen, ghetila aku. Ini nak melayan bende2 mistik macam ni.

8. Sampai2 je kat Crime Scene Area, naaaah ambik kau... budak tu dah bersilat jadik arimau pulak. Bila masa ada subjek Amali Pengajian Zoologi dan Kehaiwanan kat sini.

9. Merangkak2 ke hulu ke hilir, kacau orang sana sini. Lompat kat tepi longkang, panjat atas tangga. Ceh, reti pulak antu arimau ni pakai baju, pakai suar. Apsal tak tumbuh bulu belang2, boleh aku siat2 bagi anak aku wat selimut.

10. Awan mula berarak mendung.. tetapi aneh bulan tidak dilitupi. Angin mula terasa perlahan2 bertiup di celah kakiku, harap2 kentut ku ini tak berbau...

11. "So, Mr. J, camne kita nak setelkan budak ni? Hang ada bau semacam tak? Aku syak bende tu bawak kawan", ujar Mr. M dengan serius menyapaku.

12. "Macam biasa, kita bukak alam dulu. Tengok antu mana yang masuk, then kita borak2 la dengan dia" balasku sambil kepit punggung kuat2.

13. Mr. M pun start duduk bersila, tunduk ke bawah dan membaca sesuatu.... Kemudian dia mengeluarkan sesuatu... Lantas dia membukak coklat Kedberi yang dia amik kat koperasi petang tadi. Aku ingat dia nak bukak alam. Rupenye dia makan. ceh poorah cit!

14. Antu rimau tu dah mula nak eksen. Panas plak ati aku. Dia mengaum2 kat depan aku. Of course suara dia manusia, tapi mengaum tak ingat dunia.

.....to be continued.....

Sunday, November 1, 2009

Perkara pelik kat pesta ???




Ingat lagu ni?

Dari Perlis sampailah ke Sabah,
Kita sudah merdeka,
Negara makmur rakyat mewah,
Kita sudah berjaya.

Apa kata kita tukar lirik tu........

Dari Perlis sampailah ke Sabah,
Kita suka berpesta,
Negara tenat ekonomi parah,
Kita buat dek saja...

1. Sepanjang penghijrahan kitorang dari satu negeri ke negeri yang lain, kitorang terperasan satu bende yang memang common sangat-sangat.

2. Awatnya orang Mayu suke gi pesta aaaaa? Sapepun penganjurnye. Kompom tapak pesta tu penuh macam semut. Macam ada lori gula terbalik masa nak elak monyet melintas.

3. Penuh sangat-sangat sampai terlupa matahari punyela panas. Tengahari buta pun bole raun2. Cuba suruh berkawad kat tengah padang pukul 1 tengahari, mati idup balik korang taknak punye. Tapi yang kat pesta, boleh plak kita berhimpit-himpit. Macam-macam bauuu adaaa.

4. Orang Mayu paling senang kene pengaruh dengan barang-barang promosi kat booth jualan. Rugi giler rasanya, boleh ralat sangat-sangat kalau tak mencuba dan beli barang promo. Padahal bende tu esok lusa pun bole cari, bole beli.

5. Patutnya pergi la gather information dulu kat buku, internet. Pastu baru la gi beli barang tu. Betul?

6. Kitorang tak nafikan yang pesta yang beraneka macam ni ada banyak maklumat berguna. Tapi maklumat tu taklah sebanyak sampah yang korang buang sepanjang berlenggang lenggok merasa makanan free, beli jajan satu beg RM10 (yang jajan tu tak perlu pun beli sampai RM10 -> nak beg lawa punye pasal ).

7. Para peniaga yang dikasihi pulak, penyakitnya sama dengan tokey pasar malam. Macam tak ternampak lak time masuk waktu sampai akhir waktu ada berkunjung mesra ke surau berhampiran.. Ada peniaga yang pergi semayang cuma bilangan tu kene kasi dabel, tripel lagi la.

Saturday, October 31, 2009

Respon pasal SEHAAAAATI BERDOWSAAAAA !!!


1. Last 25 Oktober ari tu, aku post tajuk SEHAAAAATI BERDOWSAAAAA !!! ni kat blog ni.

2. Pastu lepas bape hari, post ni dah berada kat yahoogroup.

3. Then, post ni dah ada kat blog-blog yang tertarik dengan post aku yang serba menawan dan benar banget nih. Mekaseeeyyyyyyy !!! (Jangan lupa bagi credit kat aku)

4. Aku folo up la sape2 je yang komen pasal tajuk ni. Aku saje maleh nak reply kat yahoogroup tu.

5. Nak tau apa dorang komen? Ni ha aku listkan kat bawah.

a. From: JDMD jdheng@yahoo.com
WOI !!!!! Ko ckp baik2 sikit ! Bukan semua org pasang astro pasal nk tgk af la, dansa2 la, pasal ariel biasa tu x clear ! byk lg rcgn berfaedah (mcm national geografik) kalo ko x suka org tgk program x berfaedah tu, itu dia punya pasal, sndr ada otak. ko saper nk ajar org idup mcm mana, ko bgs sangat ker ! sanak sedara, family ko dh perfect sgt ker ! Ko hina org derma seringgit dua je ke masjid, org tu ikhlas menderma dia dapat pahala, ko dpt apa ! hina org menderma ! ko pikir la sendiri (ke ko x ada otak sbb tu ko x boleh pikir). Nie aku nk tanya ko blk, brape juta ko derma setiap ko kali g masjid ! Kalo ko x suka rncgn yg x elok utk anak2 ko, ko boleh block dekat decoder tu. Itu pun x tahu ker. Ko pikir sndri la !

Ckp mcm @%$#$&^%*$%$# !!!!

p/s - ko buat blog nk syok sndr jer, mcm 'BAGUS' !

b. Nor Suhayati <whw7032@yahoo. com>
Wow...komen ini sudah mendatangkan marah...saya setuju bebenor dgn jdheng perjelaskan di bwh...saya rasa org yg
buar blog tu tulis sebelum berfikir...atau dia sememangnyer jealous tak dapat pasang astro kat umah cox tak mampu
nak byr bulan2...

c. Syamsuraida binti Shamsudin <syam@SAFESEC. COM.MY>
Ala asal nak kecoh2.Dia yg dia citer itu ini tu.Dia pun tgk jgk la tu...
Pasal Derma tu terpulang pada niat masing2 kalu derma byk mana pun niat tak
betul tak boleh gak...Derma 10 sen pun kalu iklas lagi baik dari tak derma
langsung...

d. pakcik padli <pakcik.padli@ gmail.com>
salam. mmg betul daa... tv kat negara ni makin hari makin tak hiraukan hukum hakam... semua mcm halal je. tv
satelit, tv gomen, tv swasta.. serupa je. masalahnya, yg nak tengok dan sgt2 menyokong (fanatik pun ramai!) mmg
sentiasa ada... dah jadinya yg cuba nak pertahankan sisa iman yg ada dan kesopanan sbg golongan minoriti pulak.
moga2 semua kita diberi taufik dan hidayahNya.. . Wallahua'lam.

e.zulkiflee.sulaiman <zulkiflee@utusan. com.my>
Salam ,

Tak baik kita bertekak hanya kerana siaran Astro dan TV kan? Kita apabila memiliki sesuatu pun pasti ada tujuan
dan matlamat kan? Bagi yang meminati siaran seperti Sehati Sedansa mau pun AF, pasti sedar siaran tu pun bukannya
elok sangat tetapi nafsu mengatasi akal kan, kerana itu masih mengikutinya saban minggu.

f. ni lak ulasan dari blog lain yang paste tajuk SEHAAAAATI BERDOWSAAAAA !!! --> http://ummihumaira.blogspot.com/

Blogger atie berkata...

Salam Kak Ummi..

Dasyat kan kak suami membenarkan isterinya menjaja tubuh di depan khalayak ramain satu malaysia lagi....

2009 Oktober 30 10:59

Blogger Ms.Lilies berkata...

betul juga apa yg di kata...baju sendat tu dah tentu2nya depa pakai...lebih seronok ada pulak org terjerit2 kat tepi menyokong...aduhhhh

2009 Oktober 30 11:03

Blogger Abd Razak berkata...

Salam...

Rancangan TV byk melalaikan...tidak masuk syurga seorang suami membenarkan isterinya menjaja tubuh di depan khalayak ramai- menyanyi, menari dan sebagainya...dayus namanya tu

2009 Oktober 30 11:55

So, ape komen aku plak ? Tak perlu nak cakap banyak. Jom kita tengok episod kedua

SEHAAAAATI BERDOWSAAAAA !!! malam ni.

Letak TV ni depan mata korang rapat-rapat,

pastikan takde yang miss.

Pastu fikir, betul ke tidak kebenaran post aku ni.

Sunday, October 25, 2009

Sehaaaaati Berdowsaaaaa !!!


1. Rancangan TV ni datang lagi. Musim ke 3. Alaaa, korang yang ada duit lebih yang pasang Astro tentu tau. (bayar Astro boleh puluh2 ringgit, derma masjid singgit duaaje)...

2. Rancangan yang pesertanya lakik binik ni rating tinggi woo.
Dengar-dengar cerita, setiap couple dapat Rm5k setiap minggu meanwhile badan kebajikan dapat Rm1k setiap minggu. So, ada 9 couple equals to Rm45k + Rm9k = RM54k for 1st week.

3. Bila ada 1 penyingkiran, kurang la Rm6k pihak produksi bayar pada minggu tu.

4. Satu lagi, undi sms dari rakyat Malaysia yang bermurah hati akan jana sebahagian pendapatan program ni. Tak tahulah berapa banyak undi. Maybe ratus2 ribu kot. 1 sms 5 posen, 100 ribu undi Rm50k. Takkan tu je kot kan? Pendapatan iklan, pendapatan tajaan.

5. Post kali ni bukan nak cite pasal $$$duit$$$ pon. Tapi pasal aksi ^^terlampau dan ekstrem^^ idola kebanyakan masyarakat Melayu Islam Malaysia.

6. Malu beb tengok suami ajak isteri berjoget, isteri ajak suami tertonggek. Tapi dibrandkan semula menjadi Berdansa.

7. Cuba korang bayangkan ade ke patut binik dia terk*o*ngkang ( tukar o jadi a), lakik dia sliding kat bawah tu. teringat adegan cerita nasik kongkang (sila tukar o menjadi a sekali lagi). Maybe ni nasik kongkang zaman moden.

8. Sume peserta mestila nak tunjuk skill power, angkat2, pusing2, lompat2, baling2. tapi aku paling malu tengok aksi gedik2 seksi lakik binik, macam kat lantai disko kat Bukit Bintang. Oleh kerana ni rancangan murni atas nama kebajikan, maka aksi2 ghairah sedemikian diHALALkan.

9. Punya la Pemuda Pas berdemo bantah si Beyoncet tu datang Malaysia, yang rancangan LIVE ni pun apa bezanya. Kan? Just tukar bangsa, warna kulit dan agama je. tapi aksi lebih kurang si Beyoncet tuh. Boleh pulak kaaaaaaan?

10. Konon-konon malu nak berdansa, tapi memang tak malu pun. Pakai baju sendat2, bergegar sana sini. Sesak dado den nengok aih. Apo kobondo la ekau ni...

11. Jadi sebagai penonton TV setia, aku mengharapkan tokeh2 saluran TV (orang Melayu jugak) ni, pikirlah rancangan yang tak meracuni fikiran anak2 kecil, rancangan yang mengelirukan antara halal dan haram.

12. Apepun, jom tengok citer Upin dengan Ipin. Betul betul betullllll!




Upin ! seronotnyaaaaaaaaaa!!!! Uuuuuuuuuuuuuuuuu

Thursday, October 22, 2009

Nak tanya ape lagi?


1. 40 peratus rakyat Mesia sekarang ni ialah orang yang berumur 15 hingga 40 tawon. 40 peratus tu sama dengan 10 juta orang.

2. Kalo lelaki sama ramai dengan pompan, aku anggarkan ada 5 juta laki, 5 juta pompan.

3. Aku congak2, ada 200 ribu orang yang sebaya dengan aku. 200 ribu laki, 200 ribu pompan.

4. Apa agaknye mereka tengah buat sekarang? Dorang semua keje ape? (yang sure, at least engko tengah baca blog aku yang serba serbi best ni)

5. Sepatutnya pada umur sekarang, ape pencapaian yang seharusnya tercapai?

6. Aku pun tak pernah jumpe sebarang garis panduan dari mana-mana buku tapi biasanya mengikut arus yang menjadi kebiasaan.

7. Bila sekolah, tanya bila nak SPM?
Bila dah SPM, tanya bila nak sambung belajo pulak?
Bila dah kat IPT, tanya ko ni bila nak grad? Extend ke?
Bila dah grad, tanya lagi bila nak keje?
Bila dah keje, tanya soalan maut, bila nak kawin?
Bila dah kawin, tanya bila nak dapat anak?
.. apsal tak tanya bila nak tambah cawangan?..
Bila dah dah dapat anak, bila nak tambah lagi?
Bila anak dah besar sikit, tanya bila nak sekolah.
Pastu soalan tu berulang-ulang sampai satu tahap......

Lastly bila anak pun dah besor-besor, umur dah agak senior, keemasan........,
Aku tahu korang teka soalan ape lepas ni.

Bila nak jalan.. kan? kan? Tak baik la. Kasar sangat bahasa ni

Gilo ke hape? Tanye la, bila nak tempah kubur.. hehehe.
I'm soriiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Yang sebenarnya, patut ditanya ialah, masa ko mula-mula baca blog ni ialah, ko dah semayang ke belom? Tak elok lewat-lewat semayang.

Jom solat!

Saturday, October 17, 2009

Update pasal RenneT

Ini dari laman web Muslimconsumer...

Mamot

Wed Aug 19 2009, 05:24PM

Registered Member #13086
Joined: Wed Aug 19 2009, 05:11PM
Posts: 20
ASM,

Saya rasa terpanggil untuk merungkaikan kekeliruan yang timbul berkaitan rennet dan babi. Untuk pengetahuan tuan, rennet adalah enzim protease yang dirembeskan oleh perut abomasum anak lembu yang sedang menyusu. Pada masa ini hampir 90% rennet untuk tujuan pembuatan keju di hasilkan melalui teknologi kejuruteraan genetik sejak 1989 lagi. Ringkasnya rennet tersebut bukan dihasilkan oleh anak lembu lagi, tetapi oleh mikrob seperti yeast dan mikroorganisma lain yang telah diubah genetiknya untuk mengeluarkan enzim pengental susu tersebut. Rennet sedemikian dipanggil microbial rennet atau chymosin. Sekiranya difikirkan secara logik, adalah tidak bijak untuk membunuh anak lembu yang sedang menyusu hanya kerana nak makan keju. Perlu diingat, haiwan dewasa (lembu dewasa atau babi dewasa) tidak mengeluarkan rennet di dalam abomasum.

Sekian dimaklumkan.

School of Chemical Sciences and Food Technology
Faculty of Science and Technology
Universiti Kebangsaan Malaysia
43600 UKM-Bangi
SELANGOR
Tel : 017-8703282

Bagaimana dengan keju untuk kegunaan mass production? Yang orang persoalkan adalah keju home use yang slice. Tapi keju kat kedai pizza, kedai roti tu camne?

Friday, October 16, 2009

5 benda ajaib ;>


Baru-baru ni sembang dengan kawan-kawan. Banyak la yang diceritakan. Tapi akhirnya sampai ke satu point yang betul-betul kelakar.

Ceritanya pasal quality student yang semakin tinggi "KUALI Ti nya"....

Student IPT ni memang semuanya nak disuap, dari nota sampai ke soalan latihan.

Berbuih-buih keluar buih dari mulut sewaktu lecture. Tapi tak paham-paham jugak.

Jadi member aku ni pun dah geram, so dia pun cakap macam ni (senarionya dalam makmal amali kejuruteraan)...


"LAIN KALI MASUK DALAM MAKMAL SAYA NI, PASTIKAN AWAK BAWA 5 BENDA. JANGAN TINGGAL !

1. KALKULATOR
2. MULTIMETER
3. TEST PEN
4. BREAD BOARD
5. OTAK !

KALAU OTAK DAH ADA, JANGAN LUPA BAWAK AKAL KAMU TU SEKALI ! "

Wednesday, October 14, 2009

Yesss ! Memang tak cencitip

Satu contoh nyata yang boleh dipertikaikan.
Kentang dari jenama Tok Arab, pakai logo JAKIM yang tersalah taip?
Come on bro... Ini typing error by company yang buat packaging.. atau logo ni DICIPTA sendiri sijilnya oleh kampeni ni.. atau Outgoing QC kampeni ni tak perasan defect pada packaging kentang ni?
Kita sebagai pengguna ISLAM pun makanlah dengan sedapnye dan yakinnye.
Ya la, brand Arab. Tentulah halal!
Ye ke tidaaaak? Ini local company juga deyy


Zoom sikit kat garisan merah tu.
RENNET FROM COW.
Islamic Slaughtered COW or Kill & Die COW ?

Zoom lagik kat garisan merah.
CALVES / VEGETARIAN RENNET.
Orang vegetarian memang pantang kalau ada animal source dalam makanan dorang.
Tapi ni selambe jek. Siap ada palang ( / ).
Calves kot, vegetable kot.

Orang ISLAM MAlaysia mana kisah..

Sunday, October 11, 2009

Bang, air tapis satu! Lebih alkali yerr

1. Kat Mesia ni orang sume sibuk pasal tapis air. Sejak dari zaman aku lum grad kat U lagi.

2. Aku pernah la pakai tapis ni (yang murah jek, tapis jenis benang2 tu). Masa tu aku kat Johor, peh air paip dia kalau tak kuning, memang tak sah. Rupe2nya sumber air amik dari Sg. Bekok. Sume kilang buang waste kat sungai tu.

3. Itu 5 taun dulu punye citer. Tapi sekarang ni, aku dah banyak kali pindah randah, cerita air tetap sama. Kotor dan dikotorkan. Sungguh kotor air itu.

4. Bila time dah kerja, ada duit, mula la nak usya penapis air. Antaranya penapis air jenama What The Life dari sarikat UNI, Pi Yong dari sarikat Zoo Lion, jename pe tah dari sarikat Dokte Suka Daa dan Bai Yo Auww Ta dari sarikat Hai Yoo.

5. Selain dari jenama2 tu, ada macam2 lagi konsep penapisan yang dipromosikan. Tapis sehingga 0.9 mikron (kalau tak tau, 0.9 mikron tu saiz zarah yang diameternya 0.0000009 meter atau 0.9 x 10kuasa -6 meter). Pastinya lebih kecheik dari taik idung korang.

6. Ada lak siap compare tahap alkali dengan air zamzam. Tak tau alkali? Asid tau? Haa, alkali tu lawannye asid. Rasanya payau2 macam air yang payau.

7. Pastu claim air ni ada energy la, takde mineral langsung laa. Kalau takde mineral, mane nak dapat khasiat mineral? Dari ayam? Dari sayur? Sume tu pun racun, ayam suntik, sayur baja tait babi.

8. Dengan trend yang semakin menjadi2 sekarang ni, aku rase nanti taun 2020
(time tu blog ni dah cecah 4 juta post dan 18 billion follower),
orang pi kedai akan oder camni....

" Anney (mamak) ! Bagi teh tarik 0.678 mikron alkali 12 teknologi nono (baru punye teknologi) satu ! "

ataupung,

" Abe, kawe nok air sirak bandun infra blue kasi tambah 2 Joule energy. Kaw kaw punye naaa "..

9. Fuh futuristik sungguh post aku.. hua hua huaaaaa

Friday, October 9, 2009

KEPADA KAUM WANITA!

sumber post ni dari internet dan artikel yang rasanya boleh share

Hai para wanita, air dalam botol plastik di dlm Kereta Anda, sangatlah
berbahaya!!!

Dengan cara inilah Sheryl Crow mengalami kanser payudara. Dia tampil di acara
Ellen show dan mengatakan hal yang sama persis. Hal ini telah
diidentifikasikan sebagai penyebab paling utama pada kanser payudara.

Seorang teman yang ibunya didiagnosa mengidap kanser payudara baru-baru ini.
Doktor berkata : wanita tidak boleh meminum minuman yang sudah lama berada di dalam Kereta.

Doktor berkata bahawa hawa panas yang memanaskan bahan plastik dalam botol
memiliki bahan kimia tertentu yang dapat menyebabkan kanser payudara. Jadi tolong
berhati-hatilah dan jangan minum air dalam botol plastik yang sudah ditinggalkan di dalam Kereta.

Informasi seperti ini sangatlah kita perlukan dan kita harus berhati-hati, dan mungkin
akan menyelamatkan hidup kita. Hawa panas dapat menyebabkan toksin/racun dari
plastik menjadi bocor dan bercampur dengan air dan mereka telah menemukan racun
ini pada jaringan payudara. Sebisa mungkin gunakan gelas stainless steel atau botol kaca.

Biarlah semua orang yang mempunyai isteri atau teman wanita atau anak
perempuan mengetahui ini semua.

PANADOL OH PANADOL

sumber post ni dari internet dan artikel yang rasanya boleh share

JANGAN AMBIL PANADOL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI
(TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK)

UNTUK PENGETAHUAN, ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya...


"Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda.

Wednesday, October 7, 2009

Fesbuk tak bagus?

Dalam donia ni ada lebey SATU BILLION worang

Camne nak buat DATABASE bagi satu DONIA?

***Fesbuk, MaiSepes, Belog, Tewiter***

Sekarang ada berapa ahli Fesbuk?
Nov 2008, 120 juta orang.
Oktober 2009, lebih 250 juta orang.

Camne data peribadi korang dikumpulkan?
Masa nak register fesbuk, tanya nama, alamat, sekola renda, sekola menenga, kolej, U, kerja..

Camne korang akan selalu masuk Fesbuk?
Ada link dengan kawan2, ada game yang best2 cam game Pet Haus, Vila Ladang..

So, apa yang tak bagusnye?
Maklumat korang satu dunia akan dapat tahu, pastu korang khayal main game tu, pastu korang gi mana pun orang akan senang STALKER korang.. sebabnye korang sendiri yang carik pasal.. sape suruh letak info peribadi kat internet?

Andai kata korang jadi pemimpin, bos, ketua tentera, ahli politik dalam 20 taun lagi..

Camne nak BLACKMAIL korang?
Search je kat akaun Fesbuk korang yang lama2 atau search kat akaun Fesbuk kawan2 korang.. haa, ada macam2 kat situ.

Mana ada benda free bagi kat korang tanpa muslihat beb... Sape nak laburkan juta2 semata nak bagi server untuk korang free free? Lu pikirlah sekarang.

Friday, October 2, 2009

3 sTorEy bUNDle

Jemput masuk.
Kami buka 3 petang - 1 pagi.

Tak tau kat mane?

Kat sebelah Danga Festive Street Mall. Belah hujung nuun sane.

Jual ape?
Storey 1 : T shirt bla bla
Storey 2 : Ladies Apparel
Storey 3 : All sorts of Apparel
Price -> as low as Rm5 --- RM 30.

Nak baca citer ni plak la..

Blog Widget by LinkWithin

USIA PERHUBUNGAN KAMI...

Daisypath Anniversary Years Ticker Daisypath Anniversary tickers