Saturday, July 17, 2010

Senibong Cove (dasat sekali bah)

Ini hari Ajeng (nama dengan slang jawa) nak bawak abang kakak jalan2.

Tempat ni namanya Senibong Cove atau Teluk Senibong. Apa? Koordinat GPS?

Cari kat umah ketua kampung abang ye.

ni adalah permulaan masuk ke kawasan makanan laut paling happening kat JB.
sebelah kiri adalah deretan dapur, sebelah kanan deretan kedai makan atas air

ikan besar budak weh. sekilo siap masak dalam RM58 utk ikan merah

lobster lobster. 100 gram rm11. lu kira sendiri.
ni lobster kota tinggi kata dia..


err ketam ni.. ketah nipah.. tak berans naks makans

jalan jer, sume orang panggil ajak masuk kedai.
jenuh nak menepis.

JB ade pantai camni???

Har har. teruk betul aku ni.

Tahun2 dok JB, tempat ni baru aku pegi ari tu...


Gambar kat bawah ni menunjukkan pelabuhan kat SINGApo



Yang ni, entrance nak masuk ke kawasan pantai tu la. ikut jambatan kayu.

Thursday, July 8, 2010

Pat pat siku lipat

Bagaimana kita semua menjalani hidup?

Activity stalking surf FB kawan2 ni ibarat data collection bagi aku. Macam peniaga rojak yang nak promote jualan, kenela buat market survey, kan? (kene mengena ke contoh ni dengan maksud sebenar aku? hantam sajalah)


Dari apa yang aku lihat (my perspective of course), kita ni dah banyak terlupa sebenarnya...

Aku bagi satu kajian kes, orang A.

Si A ni ada dah anak (of course dah kawen), ada degree, ada kerja yang best, ada pasangan hidup yang kerja best, duduk kat hometown sejak dari dahulu kala (dari sek rendah sampai keje pun kat negeri sama kecuali time amek degree). So, what's the deal?

Dia suka mengFB, upload gambar, bla bla. Dia ada mengBlog, mengTweet. Dari situ bila aku baca. aku bole buat psychological conclusion pasal dia ni. Buat conclusion, bukannya judging dia buat apa.

Apa kene mengena terlupa dengan kajian kes si A ni?

1. Dia terlupa yang dia kene menjaga keselamatan diri dia, keluarga dia dan anak dia (beserta sepupu sepapat dia).
 Bukti : Aphal la ngkau masukkan semua alamat emel ko, tulis nombo talipon ko, tulis alamat umah ko kat FB? Why ? Why ? Not necessary at All!
Justifikasi : Bila ada mamat psychofreak yang nak buat jahat, dia gi jadi friend ko kat FB, study pasal ko, pegi umah ko, then tunggu kesempatan terbaik untuk melempiaskan melaksanakan aktiviti jahat seperti melastik cermin tingkap dan mematahkan ranting pokok bunga di halaman rumah.


rumah bola golf ke ape ni


2. Dia terlupa nak bezakan yang mana private life dan yang mana public life.
Bukti : Aphal ko upload semua gambo famili, dengan nama dorang sekali pastu ko cerita ko gi mana tiap2 minggu, bagitau pasangan ko tengah watpe, apa yang isi hati ko nak.
Justifikasi : Bila ada sedikit perselisihan rumah tangga, ada orang luar atau even pasangan ko sendiri yang akan kait mengaitkan segala tulisan ko di dunia siber ini untuk menilai ko. Ko mewujudkan watak sebenar ko di dunia siber yang brader pembuat bubuzela di afrika pun leh baca.


sibidibidi sibidiponpoooooon


Maleh la nak tulis banyak2, korang paham sendiri.

The more you rite bout personal life, the more you expose your throat to a sharp bloody knife !

Nak baca citer ni plak la..

Blog Widget by LinkWithin

USIA PERHUBUNGAN KAMI...

Daisypath Anniversary Years Ticker Daisypath Anniversary tickers