Thursday, November 21, 2013

Tarikh Gaji dan Bonus Kakitangan Awam

Direct to the point.
Tahun 2013, ini tarikh dapat gaji.
(dah akhir tahun pun nak post juga ke?)
Ya, sebab orang nak bajet belanja sekolah tahun 2014.

BULANTARIKHNOTA
Januari23 Januari 2013 (Hari Rabu)
Februari*25 Februari 2013 (Hari Khamis)Tahun Baru Cina: 10 & 11 Februari 2013
Mac25 Mac 2013 (Hari Isnin)
April25 April 2013 (Hari Khamis)
Mei23 Mei 2013 (Hari Khamis)Pesta Menuai : 30 & 31 Mei 2013
Jun* 25 Jun 2013Hari Gawai : 1 & 2 Jun 2013
Julai25 Julai 2013 (Hari Khamis)
Ogos* 22 Ogos 2013 (Hari Khamis)Hari Raya Puasa : 8 & 9 Ogos 2013
September25 September 2013(Hari Rabu)Hari Raya Haji 2013 : 15 Oktober 2013
Oktober8 Oktober 2013 (Hari Selasa)Deepavali : 2 November 2013
November25 November 2013
Disember* 18 Disember 2013Hari Khamis : 25 Disember 2013)

Bonus  Kakitangan Awam tahun 2013 dijangka dibayar pada Januari 2014.

Juga banyaklah seminar berkenaan tambah pendapatan masa tu dan offer barangan murah time tu juga.

***************************************************
Cari kerja kerajaan ? klik www.sayamahukerjakerajaaan.blogspot.com
****************************************************************************

Iklan tender kerajaan 2014 ( Dah ada ? )

Assalamualaikum,

Iklan tender kerajaan vs audit negara.

1. Ada satu penghubung yang menarik antara kedua-dua perkara ni.
2. Iklan kerajaan dipandang oleh orang bisnes sebagai lubuk duit.
3. Audit negara dipandang oleh orang politik sebagai modal untuk hentam kerajaan.
4. Ada juga orang politik yang aktif bisnes. kalau tak bisnes, camne nak sara hidup kan ?
5. Sekarang ni, iklan tender kerajaan semua orang berpusu-pusu nak grab.
6. Aku pernah tengok senarai company yang bid untuk 1 tender kerajaan bagi kerja-kerja keselamatn bangunan, fuuuuhhhh.. lebih 50 company yang bid laah.
7. Jadi ... apa kriteria pemilihan ? bagaimana ketelusan dapat dipertahankan >
8. Sebab dulu aku pun kerja bahagian procurement,so memang la banyak benda nak beli.
9. Banyak laa orang nak  menghimpit dan menjadi saudara dekat.
10. Bayangkan aku yangmuda remaja time tu berumur 25 tahun dipanggiloleh bisnesman yang sebaya makaku sebagai encik.. dientertain, dan bermanis muka setiap kali bertemu.
11. Adoi la.
12. Mana cerita audit negara ?
13. Krik... krik... 

Aku nak beri tips bagaimana nak dapat tender kerajaan..Ini ialah modul yang kawan aku dah sediakan.

Kepada yang baru dan lama dalam bisnes supply pada kerajaan, mesti ada perkara yang tuan-tuan belum tahu lagi.. contohnya..

Berikut adalah tajuk topik perkara-perkara yang akan anda pelajari:

BAHAGIAN 1: MERANCANG PERNIAGAAN
Bab 1
Membuka Perniagaan Sendiri
Merancang Perniagaan
Perniagaan di Malaysia
Sebelum Memulakan Perniagaan
Bentuk-Bentuk Perniagaan
Franchais
Pembiayaan Perniagaan
Berurusniaga Dengan Kerajaan
Peluang Perniagaan
tender kerajaan
Bab 2
Perancangan Perniagaan
Membuat Perancangan
Penyataan Misi
Format Rancangan Perniagaan
Penerangan Kandungan Rancangan Perniagaan

BAHAGIAN 2 : MEMULAKAN PERNIAGAAN
Bab 3
Pendaftaran Suruhanjaya Syarikat Malaysia
Mendaftar Perniagaan
Pendaftaran Perniagaan Milikan Tunggal dan Perkongsian
Yuran Pendaftaran Perniagaan

Bab 4
Pendaftaran Pusat Khidmat Kontraktor
Mendaftar Syarikat
Tujuan Pusat Khidmat Kontraktor
Permasalahan Kontraktor
Bidang Khidmat Nasihat
Pengelasan, Had Kewangan dan Bayaran Pendaftaran
Ekuiti
Penglibatan Lebih Dari Satu Syarikat
Syarat Am Pendaftaran
Kawasan Operasi
Pegawai Syarikat
Bidang Kerja
tender kerajaan
Bab 5
Pendaftaran Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia
Mendaftar Kontraktor
Sistem Satu Pendaftaran Kontraktor
Kategori Pendaftaran
Keperluan Dokumen

Bab 6
Pendaftaran Pembekal ePerolehan
Mendaftarkan Syarikat
Bayaran Yang Dikenakan
Langkah-Langkah Permohonan Atas Talian

BAHAGIAN 3: PEROLEHAN KERAJAAN
Bab 7
Proses Perolehan Kerajaan
Perancangan Perolehan
Prinsip Perolehan
Jenis dan Bidang Perolehan

Bab 8
Keutamaan Syarikat Bumiputera
Syarikat Bumiputera
Keutamaan Dalam Perolehan Bekalan / Perkhidmatan
Nilai Peratus Keutamaan Syarikat Bumiputera
Nilai Peratus Keutamaan Pembuat dan Pengilang Bumiputera
Keutamaan Dalam Kontrak Kerja
tender kerajaan
Bab 9
Kaedah Perolehan
Perolehan Melalui Panjar Wang Runcit
Perolehan Melalui Kontrak Pusat
Pembelian Terus
Perolehan Melalui Sebut harga
Perolehan Melalui Tender
Perolehan Secara Gotong Royong
Perolehan Melalui Kontrak Jabatan Lain

BAHAGIAN 4 : SEBUT HARGA KERAJAAN
Bab 10
Had dan Syarat Sebut harga
Perolehan Melalui Sebut harga Bekalan / Perkhidmatan
Perolehan Melalui Sebut harga Kerja

Bab 11
Proses Mengeluarkan Sebut harga
Dokumen Sebut harga
Spesifikasi
Penjualan Dokumen Sebut harga
Tatacara Pengurusan Sebut harga
Tempoh Sah Laku Sebut harga
Lampiran 1: Lampiran Q
Lampiran 2 : Arahan Kepada Penyebut Harga
Lampiran 3 : Syarat Sebut Harga Kerja
Lampiran 4 : Borang Sebut Harga Kerja
Lampiran 5 : Ringkasan Sebut Harga (Pukal)
Lampiran 6 : Ringkasan Sebut Harga (Kuantiti)
Lampiran 7 : Senarai Semak
tender kerajaan
Bab 12
Proses Penerimaan Sebut harga
Peti Tawaran Sebut harga
Pembukaan Peti Tawaran Sebut harga
Tugas dan Tanggungjawab Pembuka Sebut harga

Bab 13
Proses Penilaian Sebut harga
Penilaian Sebut harga
Tugas Jawatankuasa Penilaian Sebut harga
Jawatankuasa Penilaian Teknikal Bekalan / Perkhidmatan
Jawatankuasa Penilaian Harga Bekalan / Perkhidmatan
Penilaian Sebut harga Kerja
Asas Penilaian Sebut harga

Bab 14
Proses Pemilihan Penyebut harga
Kertas Taklimat Sebut harga
Jawatankuasa Sebut harga
Pertimbangan Jawatankuasa Sebut harga
Keputusan Jawatankuasa Sebut harga
Lampiran 8 : Borang Perjanjian Inden Kerja

BAHAGIAN 5 : eKATALOG DAN ePEROLEHAN
Bab 15
Penyediaan eKatalog
Sistem eCAT
Log Masuk eCAT
Cipta dan Terbit Katalog
tender kerajaan
Bab 16
Membuat Pengesahan Pertanyaan Pembelian
Membuat Pengesahan Pesanan Kerajaan
Membuat Pembekalan Pesanan
Penjanaan Invois

Bab 17
Pengesahan Pesanan Perkhidmatan
Penciptaan Nota Perlaksanaan Pesanan
Penjanaan Invois

Bab 18
Mendapatkan Maklumat Sebut harga dan Tender
Memuat turun Dokumen Tender
Penyediaan Cadangan Teknikal dan Kewangan Tender
Pengesahan Cadangan
Melihat Jadual Tender

BAHAGIAN 6 : KONTRAK KERAJAAN
Bab 19
Pentadbiran dan Pengurusan Kontrak
Bon Perlaksanaan
Bayaran Pendahuluan
Syarat-syarat Bayaran Pendahuluan
Bayaran Interim / Kemajuan Bagi Kontrak Kerja
Bayaran Balik Pendahuluan
Perubahan Dan Perlanjutan Tempoh Kontrak Bekalan
Perubahan Dan Perlanjutan Tempoh Kontrak Kerja
Lampiran 9 : Format Laporan Perolehan Secara Sebut Harga
tender kerajaan
BAHAGIAN 7 : TIPS PEROLEHAN KERAJAAN
Bab 20
Peluang Memasuki Sebut Harga     
Iklan Di Akhbar Utama
Iklan Di Laman Web
Iklan Di Papan Kenyataan
Hubungi Bahagian Yang Menguruskan Perolehan
Hubungan Yang Baik
Lampiran 10 : Contoh Iklan
tender kerajaan
Bab 21
Cara Pemarkahan Penilaian Sebut harga dan Tender
Sistem Pemarkahan
Bagaimana Untuk Mendapatkan Markah Lebih?

Bab 22
Peringatan Mengenai Kesalahan Rasuah


Klik perkataan wow untuk dapatkan maklumat penuh dan tips tender kerajaan.

Wow! 230 Muka Surat, 7 Bahagian dan 22 BabTiada Rujukan Seperti Ini Di Kedai Buku Kegemaran Anda

***************************************************
Cari kerja kerajaan ? klik www.sayamahukerjakerajaaan.blogspot.com
****************************************************************************


Sunday, November 17, 2013

(Live dengan penulis!) Buku Mudahnya Menjemput Rezeki

Ini buku mini. Kredit gambar ke en. Illiyin Ahmad

Assalamualaikum

1. Alhamdulilah, saya dah habiskan bacaan buku Mudahnya Menjemput Rezeki.
2. Bacaan yang terbaik of course Al Quran.
3. Tetapi untuk lebih memahami konsep rezeki dan bacaan straight to the point, saya amat syorkan membaca buku ini.
4. Alhamdulillah pada 16 November 2013, saya dapat bercakap sendiri dengan Ustaz Fathuri Salehuddin di telefon.
5. Waktu itu Ustaz Fathuri baru sahaja uppload post tentang kisah beliau dan appear di wall saya.
6. Di hujung post tu, Ustaz Fathuri buka ruangan untuk call beliau.
7. Apa lagi, saya pun terus call. Ada 3 soalan yang saya tanyakan.

3 perkara
1. Rezeki.Allah Maha Kaya, akan beri lebih jika kita ada sebabnya. Sebab yang Allah suka. 

2. Syurga Teristimewa
7 syarat untuk memasukinya ada di dalam surah Al Mukminun.

3. Membuat keputusan.
Tidak rugi orang yang beristikharah. Dimohon 3-7 kali. Insya Allah diberitahu melalui gerak rasa atau mimpi.

Jika kita memohon rezeki yang lebih tapi tak ada sebab untuknya, maka ditakuti jadi mudharat untuk kita.



Buku Mudahnya Menjemput Rezeki ada 2 jenis :
a. Buku Mini    berharga RM 1.80 , pos setem rm 1.20
b. Buku Penuh berharga RM 18 ,poslaju rm6

Boleh wasap "buku mini" atau"buku penuh" ke 019 3190345 untuk tempahan.

Alhamdulillah setakat ini telah 95 unit saya hantarkan buku penuh ke pelanggan dan ahli keluarga saya.

Tuan dan cikpuan sudah membacanya ?
Sudah berikan kepada ahli keluarga ?


Sebahagian 95  buah buku MMR yang telah diposkan.



***************************************************
Cari kerja kerajaan ? klik www.sayamahukerjakerajaaan.blogspot.com
****************************************************************************

Pakej jalan-jalan Thailand

Asalamualaikum.

Trip Jalan-Jalan Thailand dibuka seperti berikut :

1. Ada 3pintu masuk ke Thailand melalui jalan darat.

a. Bukit Kayu Hitam - Danok- Hat Yai - Songkhla
b. Padang Besar - Sadao - Hat Yai - Songkhla
c. Wang Kelian - Satun @ Pak Bara

2. Adakah anda mahu ke  Thailand tapi tak berani / tak pasti tahap keselamatannya ?

3. Adakah dah sampai Kedah, Perlis tapi teringin masuk ke Thailand ?

4. Adakah anda just nak tengok-tengok apa yang ada di Thailand ?

5. Adakah anda nak cari pakej jalan-jalan ke Thailand yang Shariah Compliance ?

6. Adakah anda dalam group atau personal tripdan mencari rakan untuk bawakan anda round-round ke Thailand ?

7. Nak jalan-jalan pergi balik hari atau tidur semalam ?

8. Nak melawat Zoo Songkhla di atas bukit ?

9. Nak naik feri 20 baht dan balik pusing ikut highway Ko Yo Island atas laut ?

10. Nak bermain pasiran putih halus di Pak Bara ?

11. Nak merasa makanan tempatan yang sedap di Padang Besar Siam ?

12. Nak merasa makanan tempatan di pekan Danok ?

13. Nak merasa makanan halal ala Morocco di Hat Yai ?

14. Nak menelusuri lorong-loring perniagaan di Hat Yai ?

15. Nak melawat universiti terbaik di selatan Thailand ?

16. Nak ke Homepro di Hat Yai ?

17. Nak ke pasar terapung di Khlong Hae ?

18. Nak jalan kaki di bazar Danok ?

19. Nak kahwin di Siam ?  Nak jalan-jalan di Thailand dengan percutian bajet ?

20. Nak masuk Thailand tapi tak pasti dengan prosedur Immigresennya ?

Sila sediakan passport yang sah --> komen di bawah sini dan tinggalkan emel. 

Hanya untuk yang serius untuk jalan-jalan Thailand. 

Masa yang saya available ialah hujung minggu sahaja :)

Di post akan datang, saya akan cerita pengalaman jalan jalan Thailand.

***************************************************
Cari kerja kerajaan ? klik www.sayamahukerjakerajaaan.blogspot.com
****************************************************************************

Nak baca citer ni plak la..

Blog Widget by LinkWithin

USIA PERHUBUNGAN KAMI...

Daisypath Anniversary Years Ticker Daisypath Anniversary tickers