Friday, April 24, 2015

Cara buat apps android secara percuma di MIT App Inventor

Salam,

Dalam blog ni ada dinyatakan cara buat apps android pada post yang lalu.
(search ye)

Hari ni akan ditunjukkan 1 cara lain buat apps android secara free.

Budak-budak diploma buat projek semester akhir pun guna cara ni tau.

Diorang siap buat app kat pc then pindah ke smartphone, pastu connect dengan  microcontroller.

Cara dorang connect antara smartphone dengan microcontrolloer ialah guna bluetooth ataupun wifi.

Semua ni boleh dibuat dengan app MIT inventor ni.

MIT ni Institut Kejuruteraan Massachusets (spelling silap maaf ya).

Walaupun ia Institut tapi dia lagi power dari mana2 univesiti dunia ni dalam bidang kejuruteraan.

Student MIT ni boleh kata student paling genius dalam dunia bagi bidang kejuruteraan.,

So, diorang dah mudahkan cara buat apps di android guna platform diorang.

Apa yang korang perlu hanyalah akaun google iaitu gmail.

1. Pergi link ni : http://ai2.appinventor.mit.edu/

2. Login guna akaun gmail dan accept terms and regulation.

3. Dah boleh terus buat project android.

4. Ada tutorial mudah yang boleh belajar kat situ.

5. Camne nak pindahkan projek yang dah siap ke smartphone ?

6. Ada2 cara, Pertama. download apk dia dan save dalam smartphone. 
Kedua, sync terus guna wifi. Make sure tempat korang ada wifi antara PC dan smartphone

7. Setel dah.

8. Tutorial ni takde gambar sebab nak cepat tulis.

9. Kalau korang nak coaching cara buat apps di smartphone yang boleh sambung dengan microcontroller, boleh hantar wasap ke 0193190345, taip "nak coaching buat apps android".
Harga coaching ini ialah rm500. Buat apps dan connect terus dengan microcontroller terutama arduino.

10. Adios amigos pathos.

Ada modal bawah rm100 ?
Saya nak rekemen software buat apps secara drap dan drop.
ada free trial tau.
Klik sini ->>> software buat apps android cara drag n drop sahaja

No comments:

Nak baca citer ni plak la..

Blog Widget by LinkWithin

USIA PERHUBUNGAN KAMI...

Daisypath Anniversary Years Ticker Daisypath Anniversary tickers