Saturday, August 29, 2015

Cara Buat Iklan Di Google Adwords

Hai, apa khabar ?

Waah menjadi-jadi bisnes online sekarang ni.

Jika korang nak jual benda online, kena pastikan cara iklan tu betul atau tidak.

Maksudnya,
orang cari homestay, cari kerja , cari kereta sewa kat Google.

orang cari jubah cantik2 kat Instagram.

orang cari cikgu bisnes kat Facebook.

So, hari ni saya nak cerita cara iklankan produk di Google Adwords.

Alternatif Google Adwords ialah Mudah.my.

Sebab tujuan iklan di Google Adwords atau Mudah.my ialah,
iklan ni sampai pada target market di tempat yang betul.

Mudah.my dah invest jutaan ringgit untuk SEO, sebab tu bila korang post iklan kat Mudah, dan apprioved.

Korang akandapati iklan korang kat mudah.my akan naik kat Googe search result 1st page.

Kalau nak belajar cara berkesan iklan kat Mudah.my ni,
cer try contact abang Umar Taib.

Dia ialah Mr Mudah malaysia. Ini link untuk korang lihat hasil kerja dia yang korang boleh guna untuk iklan barang kat mudah.




Eh, dah melilau ke cerita Mudah plak. Tadi nak cerita Google Adwords.

Ada kaitan ni.

Google adwords akan tempatkan iklankita di

1. Google search result first page di bahagian atas sekali dan kanan.
2. di rangkaian semua website yang ambil bahagian dalam google adsense seperti harian metro, blog popular dan lain-lain.

Buat iklan di Google adwords, tak sesusah mana.

Harganya pula nak kata mahal atau murah, ia bergantung pada Customer Acquisation Cost kita dan Life Time Value Customer kita.

Kalau 1 klik 20 sen setapi menghasilakn julan rm30 bersih pastu jaga baik2 customer tu, dia repeat buyer 3 kali.

Tak ke dah rm120 untung bersih ?

Modal baru 20 sen. adohai.

ek eleh cakap memang la senang.

orait saya minta maaf.

Camni,
kalau spend iklan rm200 dan 1000 orang klik.
10 orang jadi buyer.

Maka CAC iailah rm200 / 10 = rm 20.

Maka produk kita haruslah margin untung rm 20 dan ke atas.

Dan bila dia repeat buyer, kan dah ada untung.

Korang ingat McDonel tu saja-saja buat Happy meal ?

Buat mainan happy meal dengan kos makanan happy meal tu pun tak balik modal. Tapi MekCodel buat juga.

Sebab Apa ?

Sebab dia tahu, lama2 budak ni membesar jadi customer repeat buyer diorang juga.

Haa, faham ?

So, dah ready nak belajar buat iklan Google Adwords ?

Ini caranya....

Korang belajarlah dengan tuan Shamsuriyadi ni.

Dia lagi terer. Klik sini klik sini.




Huhu.

No comments:

Nak baca citer ni plak la..

Blog Widget by LinkWithin

USIA PERHUBUNGAN KAMI...

Daisypath Anniversary Years Ticker Daisypath Anniversary tickers