Sunday, August 23, 2009

Gua Kelam

Hai. Actually ada 2 Gua Kelam sebenarnya. Yang bawah ni adalah entrance bagi Gua Kelam 2.
Tarikan terbaru adalah naik electrical train.


Selain masuk gua, ada kawasan permainan kanak-kanak.

Yang ni pemandangan dalam gua, pelik tengok dindingnya.

Time jalan2, jangan risau kalau ada yang nak ter......

Air kat sungai ni asalnya dari dalam gua. Tapi macam agak kurang jernih sikit la.

Wakaf - wakaf untuk family berehat, BBQ.

Friday, August 21, 2009

GUA KELAM PERLIS (2)

Ahlan Wa Sahlan..... Ceeeehhhh speaking 'arob daaa.....
ok sekarang kitorang nak pi ke gua kelam 2 lak... yok yok....

Nak masuk ke Gua Kelam 2 ni kene bayar tiket rm5 seorang,bagi dewasa.
Sebab nak msuk sini kene naik train. Inilah train nye.. panjang gak,
lebih kurang 40 seat.

Tengok jangan x tengok timing keluar masuk gua ni. Kang dah syok sgt berjalan x keluar dari gua ni. Sebabnye train ni hantar sparuh jln jek. Then kene jln kaki sndiri untuk terokai lebih mendalam....

Jangan takut.... jangan risau ade lampu kat dalam gua.Dalam kotak ni,telefon kecemasan pun ade. Kot2 la pepehal kaaaan.

Gambar ni nampak hijau bukan sebab ade hulk @ the mask. Hehehehehe.....
Dah lampunye di pasang kaler ni. Ni tempat mendulang bijih timah,
masa zaman dolu2 kala....

Unik kan batu2 kat dinding2 gua ni.... Subhanallah....

Ni laluan train tadi. Ade 1 train n 1 laluan jek. Pergi dan balik ni la laluannye...
Sebenarnye ade byk lagi gambar yg kitorang snap,tapi ckuplah setakat ni shj ye.

GUA KELAM PERLIS (1)

Welcome to Gua Kelam 1
Jom kita masuk ke Gua Kelam 1.... Seronoknye nak tgk gua. Hehehehehe

Tiket rm 1.... mahal ke??

Entrance masuk ke Gua Kelam... Fuh teruja niii

keadaan dalam gua.. jalan atas jambatan kayu yg diikat pada dinding gua ni...
Kuat tu....

yang ni kat hujung jambatan gantung

puisi dari penulis Perlis. Ade kat penghujung jalan Gua Kelam 1 ni.

Tuesday, August 18, 2009

BUAH JENTIK !!!

Sabtu lepas pi nat pagi. x plan pun nk pi sbenarnye, kebetulan time tu lepas kitorang main badminton then nk pi cari srpn pagi. Raun2 ,pusing punye pusing last2 sampai ke kodiang sane.
so, singgah la.. xpenah pegi tu yg nk tgk suasana kat ctu cemane.
Banyak pilihan,ikan mcm2 ade jual, sayur pun mcm2. Berbeza dari nat pagi kat pauh.
So, ade 1 buah ni kitorang mcm pelik nk tahu ape?
Nilah BUAH JENTIK namanye... 1/2 kg 5 hengget regenye....
Rasenye?? mmm ok2 la. Mula2 masuk dlm mulut manis then bila dah gigit adus masam tu.
Isinye kaler oren.
Dalam sebii buah ni ade 3 biji lagi. Kecik je comey.....


Ni kulit n bijinye.... orang yg penjual tu kate, bijinye mkn skali. telan trus. Yang kitorang ni j.a.k.u.n. pi kuarkan.... x tertelan rasenye.
Apepun, kitorang x pernah sebenarnye jumpe n makan buah ni. Macam x jumpe jek kat jb. Jauh skali kat kl. hahahahaha.....

Friday, August 14, 2009

BeRaKhIrNyA SiAnG

Di tepian laut di mana hujungnye Semenanjung Malaysia di Utara.
Jauh di hujung sana matahari sedang berlalu pergi tanpa menunggu kita. Hujung?
Di mana hujungnya bumi? Adakah terdapat penghujungnya?

Kuasa ALLAH YANG MAHA ESA tiada siapa dapat merubahnya.

Matahari tetap jua pergi...... Tidak pernah ingkar atas suruhanNYA.
Masih adakah hari esok yang indah sebegini?


Ketandusan..... surutnye laut..... Begitu jualah diriku yang masih ketandusan kasih & redha dariMU. Ku tunduk sujud hanya kepadaMU... YANG MAHA KUASA.


TERBAKAR-MEMBAKAR-DIBAKAR-KEBAKARAN

Di suatu petang di musim yang lalu......
Gambar ni di ambil kira baru2 ni jugak laaa


menuju ke destinasi yeah yeah...
kabus a.k.a jerebu akibat pembakaran terbuka. Di sepanjang kiri kanan jalan sawah terbentang luas. Dari situlah pembakarannye.

Kenape ek nak bakar2??

Kata orang2 kat situ, ni cara tradisi,zaman dolu2.



Ha dah kering - kontang bile dah kene bakar...
Dah x nampak petak2 sawahnye lagi dah.



Ni yang masih menguning tunggu turn nak di kutip,kumpulkan & nak di tuai
(nak proses jadik beras tuuu..)


Memang agak menjimatkan kos bile petak2 sawah di bakar untuk tanaman seterusnye,
tapi pencemaran alam sekitar la. Udara penuh ngan asap di sana sini,habuk debu berterbangan,cuaca pun makin panas terik. Terasa bahangnye..




Thursday, August 13, 2009

Selsema Minyak

Mungkin ianya begini...

1. Dulu harga minyak naik Gila- Gila
2. Pastu Sekarang minyak turun dah tak naik2
3. Orang dah syok dapat untung besor, tiba2 dah takdak untung banyak... apa dia akan buat?

1. Sekarang timbul penyakit baru.
2. Ubat belum ada, vaksin mungkin dijumpai
3. Tapi kene tunggu orang ramai hilang nyawa
4. Barulah ubat ni dijual

Ada permintaan banyak. Tapi ubat sikit. Harga melambung-lambung tinggi.

sape punye keje?

Tuesday, August 4, 2009

JB, pagi yang gelap kini sudah terang 2

Bangunan sebelah kanan ni adalah
tempat askar diraja Johor.

Johor pun ada askar sendiri.
Hidup Johor!


Jejambat a.k.a Jejantas a.k.b Jambatan a.k.c Sky Bridge
between Persada and Menara Ansar.


Persada Johor.
Pergh, tempat ni memang besasr gile.
Dulu aku ada datang utk Annual Dinner, PC Fair, Interbiu keje.
Heheheh

JB, pagi yang gelap kini sudah terang 1

Ini jalan bersebelahan Sungai Segget.
Pagi2 memang clear.

Kawasan ni dulunya meriah gilerr.
Tapi lepas CIQ Bukit Chagar dah dibuka, kawasan ni jadi tempat biasa2 je.

Kanan, City Square.
Kiri, Public Bank + Cosmopoint.

Tempat best jenjalan time raya.
Banyak sangat butik orang Melayu.

Bukit Timbalan -> pejabat kerajaan banyak dah berpindah ke Nusajaya.

Penang to JB ride

Before

After

Massage chair + electronic adjustable position

Semi Luxury Seater

5 Star at Yong Peng

Nak baca citer ni plak la..

Blog Widget by LinkWithin

USIA PERHUBUNGAN KAMI...

Daisypath Anniversary Years Ticker Daisypath Anniversary tickers